Ett bra sätt att äta mer ekologisk mat är genom att köpa produkter från lokala ekologiska bönder. Det börjar bli fler och fler personer som uppfyller drömmen om att ha ett litet jordbruk och att odla miljövänliga produkter att sälja i en gårdsbutik eller på marknaden. Så har det egentligen varit i alla tider, men de sista femtio åren har storindustrin helt tagit över i Sverige. Nere på kontinenten har det levnadssättet däremot funnits kvar.

Levande landsbygd

Genom att handla lokalt från småbruk hjälper vi bönderna att kunna behålla djuren, vilket i sin tur medför att vi får öppnare landskap. Djuren betar ner sly, bonden plöjer och sår åkern och vi får alla en levande landsbygd. På de flesta ställen i Sverige är det möjligt att köpa ekologiska ägg hos en lokal bonde. Om du inte hittar någon som säljer, kan du fråga runt. Det finns många fritidsbönder som gärna säljer sina ägg.

Vissa gårdar har också gårdsbutik och det är en särskild känsla att åka ut till en bonde och handla. Morötterna och löken kommer från trädgårdslandet, äggen kommer från hönorna som får spatsera omkring tillsammans med en tupp. Det är en oerhört genuin känsla som ger mersmak. Det är också viktigt för barn att få åka till en bondgård och se var maten kommer ifrån och lära sig hur maten, miljön och samhället hör ihop.

Mångfald

Ett stort problem de senare åren är bidöden. Det finns färre och färre bin. En orsak är det industrialiserade jordbruket där bara en gröda sås på en stor areal. Med bara en gröda, och inga blommor, kan bina inte överleva. Och vi behöver bina! Bina pollinerar växterna och är naturens små hjälpredor, och om de inte kan göra sitt jobb, får vi ingen mat. Det fina med små ekologiska jordbruk är att de medvetet odlar olika slags grödor för att det ska finnas en mångfald av växter – vilket bina också mår bra av!