Det finns många sätt att vara miljövänlig på och att handla ekologiskt på. Ett av dem är att handla på second hand. De sista åren har intresset för second hand blommat ut i Sverige. Människor handlar inte bara på second hand av ekonomiska skäl, utan också av miljöskäl och för att hitta annorlunda och snygga saker som inte finns i butikerna. Ibland kan skiljelinjen mellan antikt, vintage och second hand vara svår att avskilja, men det bästa är helt enkelt att köpa det som du tycker om och som passar din stil.

Köpa kvalitet

När vi tänker scecond hand är det lätt att vi ser en butik med avlagda kläder och några vaser. Men, att handla second hand kan vara så mycket mer. På sätt och vis handlar de flesta av oss bil på second hand, det vill säga de flesta köper inte nyproducerade bilar som kommer direkt från fabriken, utan bilar som andra människor ägt och kört under flera år.

Det tankesättet kan du också ta till när det gäller ekologiska produkter. Om du gärna vill köpa ekologiskt, men inte tycker att du har råd med den nyaste läderväskan för 2000 kronor, så kan du helt enkelt gå ut på nätet och googla runt och se om du hittar en snygg, kvalitativ och miljövänlig väska i andra hand. Många gånger kan du hitta produkter som knappt är använda, eller vars ägare vårdat dem så väl att det inte syns att de är begagnade.

Småprylar

Att köpa småprylar på second hand är också bra för miljön – sakerna är redan tillverkade och istället för att bara slängas får de ett nytt hem och blir använda. Det gäller både saker som är ekologiska, men också “vanliga” saker. Vi kan göra mycket för miljön genom att handlar second hand och återanvända bra saker som någon annan blivit less på. Det fina med second hand är också att du kan hitta personliga saker – saker med det lilla extra!