Vi vill alla få uppleva vacker natur, andas frisk luft och dricka rent vatten. Samtidigt ser vi förändringarna i klimatet och vi ser både på tv, men också i vår egen omgivningen, vilken inverkan miljöförstöringen har på jorden. En del av problemen kommer från jordbruket – både jordbruket i Sverige, men också jordbruket utomlands. Problemen stannar inte heller vid nationsgränser. Samtidigt som vi varje dag också måste äta – det ingår i livet som människa. Det är dags att på allvar satsa på ekologisk mat – hela dagen lång.

I mataffären

De flesta av oss odlar inte vår egen mat, men att börja odla lite grönsaker och plocka frukt och bär är bra utifrån en miljövänlig livsstil. Men för de flesta av oss kommer maten från mataffären. Det är också många som köper någon ekologisk produkt, som mjölk, och på så sätt får in en del ekologiska produkter i kylskåpet. Men idag finns det mer än bara ekologisk mjölk och tomater att välja mellan – det finns nästan ett ekologiskt alternativ till all mat. Många gånger tänker vi oss att ekologiska produkter måste kosta mycket mer, men det är inte sant. Oftast skiljer det bara några kronor mellan den vanliga ketchupen och den ekologiska; och detsamma gäller också många andra vardagsprodukter. Dock finns det matvaror där priset skiljer ganska mycket: ekologisk kycklingar, lax och kött kan ibland kosta nästan det dubbla mot de vanliga varorna.

Det goda köttet

Det problematiska med det dyra ekologiska köttet är dubbelt: både för plånboken och för miljön. Att föda upp nötkött inom matindustrin är en stor miljöbov. Och samtidigt så gott. Finns det då någon lösningen på det dilemmat? En idé är att äta mindre kött; antingen att bara äta ekologiskt kött eller att man drar ner på köttkonsumtionen. En annan idé är att köpa en gris, ko eller ett får från en lokal bonde – då har djuret levt ett bra liv och det blir mindre miljöpåverkan.