Satt upp nya blixtljus på min nyinköpta John Deere

Att vara bonde innebär många fördelar i livet men också en del nackdelar som är svåra att ignorera. Framförallt är det den ekonomiska aspekten jag syftar på som drabbar bönderna hårt. Inte nog med att förtjänsten är relativt låg i förhållande till arbetet vi utför, stora kostnader är troligtvis det största problemet som vi bönder har. Traktorer är väldigt dyra i inköp men också de ständiga uppgraderingar, reservdelar och tillbehör som krävs för att uträtta arbetet enligt alla säkerhetsprotokoll är oerhört kostsamma.

För att uträtta arbetet på ett säkert vis så tvingades jag montera ett par blixtljus på traktorn som uppfyllde ECE-R65-direktiven. Som tur är så klarar jag själv att installera dessa ljuspjäser på fordonet och kommer därmed något billigare undan. Två blixtljus hade skruvmontage medan övriga två hade ett magnet i foten på lampan som gör att dessa enkelt kan plockas bort vid behov. För att göra mig synlig när jag kör på vanliga landsvägar med maskinen så insåg jag att något mer kraftfullt skulle behövas och en blixtljusramp var därför nödvändig att komplettera med. Det finns en drös olika modeller av blixtljusramper däre ute men jag valde en som återigen var R65-godkänd och som låg i den lägre prisklassen. Den är cirka 1500 mm bred och att rampen är utrustad med externa positionsljus var ett stort plus i kanten.

Ekologiskt för alla

I flera år har jag arbetat som ekologisk bonde. Jag kan inte säga att det har varit lätt men min passion för ekologiska produkter har drivit mig framåt. När jag sätter mig i traktorn och kör ut över fälten varje morgon så känner jag att jag bidrar till en bättre värld. Även om skördarna blir mindre när man odlar ekologiskt så känns det rätt. Vi måste börja tänka mer långsiktigt framåt och att odla ekologiskt och mer hållbart är en del i detta.