Ett bra sätt att leva miljövänligt är att försöka införskaffa varor så lokalt som möjligt. Om du tycker om fisk, kan det vara en god idé att leta fiskrecept och fiska din egen fisk. Istället för att fisken har blivit fiskad genom industrifiske eller odlad, plockar du endast upp från naturen vad du kommer att äta. Inget går tillspillo – särskilt om du har en katt som hjälper dig.

Rökt fisk

När du fiskar fisken själv vet du att den är ekologisk – och gratis, förutom fiskkortet. Du behöver inte heller välja mellan olika produkter, utan får helt enkelt ta den fisk som hamnar på kroken eller i nätet. Ett enkelt och delikat sätt att tillaga fisk är att röka den. Fisken ska bara rensas och saltas och sedan läggas på röken. Om du inte har en murad rök, fungerar det bra med en liten inköpt aluminiumrök. De är inte heller så dyra. När du lärt dig att röka fisken kan du också börja experimentera med olika örter och spånmaterial. Rökt fisk är inte bara en delikatess på smörgåsen, det är också något som är roligt att bjuda gäster på.

Gäddan

När vi tänker på insjöfisk tänker vi oftast på aborre eller sik – bra matfiskar. I Sverige har vi ratat gäddan länge, men sakta men säkert har den fått komma in i köket. I Frankrike är gädda en delikatess. Ur ett ekologiskt perspektiv är det också viktigt att ta tillvara på den fisk som finns och inte bara fiska det man helst vill ha – då finns det en risk att aborren eller siken försvinner.

Om du ska bjuda på grillfest kan gäddburgare få vara grädden på moset. Mixa gädda och ägg, salt och peppra och stek den försiktigt. Ett gott tillbehör till gäddburgaren är bacon. Detta är en perfekt bjudrätt om du vet att det blivit lite för mycket grillat under sommaren eller om du helt enkelt vill bjuda på något annorlunda.