Om du vill vårda både dig själv och planeten är ekologiska skönhetsprodukter ett bra val. Det finns både ekologiskt smink, hudvårdsprodukter och allt för ditt hår.

Vårda dig själv

Våra skönhetsprodukter innehåller mycket kemikalier. Det är knappt så att man vill titta på innehållsförteckningen – särskilt som allt som står i innehållsförteckningen sedan ska användas på huden eller i håret. Kemikalier betyder inte per automatik att det är dåligt, men vi vet samtidigt att allt som vi använder på huden inte är bra för vare sig huden eller miljön. Om du verkligen vill vårda din hy eller ditt hår, bör du helt enkelt lägga om till ekologiska produkter.

Många ekologiska produkter innehåller förre ämnen. Det innebär också att vissa kemikalier är utbytta till ett naturligt alternativ. Istället för att ditt schampos honungsdoft är skapat på konstgjord väg, så är det riktigt tillsatt honung som ger doften.

Vårda planeten

De skönhetsprodukter som vi använder hamnar inte bara på vår egen hud eller hår, det brukar sedan också tvättas och duschas bort – ner i vattenledningarna, genom ett reningsverk och sedan ut i naturen. Men även om det renas på vägen, innebär det att samhället måste rena vattnet efter vår användning – extra mycket. Detta är också en orsak att försöka använda mer naturliga ämnen som i ekologiska produkter.

Det är också skillnad på hur vanligt smink och ekologiskt smink tillverkas. Tillverkningsprocessen är en viktig orsak till den miljöförstöring som vi ser. Många gånger hamnar mycket kemikalier ute i naturen kring fabrikerna – särkilt i fattigare länder. Samma natur som människor ska försöka leva i. För både din närmiljö, och för medmänniskors närmiljö, är det klokt att övergå till ekologiska skönhetsprodukter.

Det finns en gammal myt att ekologiska och naturliga produkter inte fungerar, att deras värde ligger i att de är ekologiska, men inte mer. Dagens ekologiska produkter fungerar mycket väl och forskning och utveckling sker hela tiden.