Vi tycker alla om vacker natur och ren luft, samtidigt som vi gärna både flyger jorden runt och shoppar loss på mellandagarna – och under resten av året. Samtidigt ser vi på nyheterna om de stora och globala miljöförstöringarna; jättevarma och torra somrar, skyfall och stormar. Vi känner alla att vi både påverkas och vill göra något. Ett bra sätt att värna både om natur och människor är att handla ekologiskt.

Större marknad

När de ekologiska produkterna började att komma var marknaden inte stor. Idag är den ekologiska marknaden en del av vårt vardagsliv. Det är många som gått över från vanlig mjölk till ekologisk mjölk – valet är enkelt och det skiljer inte så många kronor. Men det räcker inte att vi bara köper ekologisk mjölk och pasta, vi behöver också handla ekologiska produkter. Och marknaden växer, med allt från kläder och väskor till virke och hårvårdsprodukter. Det mer miljövänliga valet är möjligt på nästan alla områden – till och med bilen.

Ett steg i taget

För många kan den mer miljövänliga bilen vara alldeles för dyr, och det gäller också andra produkter. Ett tips är helt enkelt att börja ett steg i taget och börja vid din ekonomiska förmåga. Börja med att byta ut den vanliga handtvålen och diskmedlet till ett ekologiskt, fortsätt sedan med nästa pryl och nästa. Många gånger är det så att om du börjar köpa ekologiskt så vill du inte gå tillbaka till en vanlig produkt – både för att det känns etiskt bättre, men också för att ekologiska produkter ofta är väldigt bra.

Ett annat tips för att handla mer miljövänligt är att köpa lokalproducerade varor; både mat, men också andra produkter. Om det finns ett snickeri som tillverkar egna bänkar i din stad, och dessa bänkar inte är “ekologiska”, så blir det ändå bättre för miljön om du handlar dem, än importerade bänkar från ett annat land. Lite dyrare, men mycket mindre fraktväg och miljöpåverkan än de importerade bänkarna.